Sunday, May 22, 2011

SEJARAH : BOLA SEPAK MULA DIMANA?


Menurut Bill Muray, pakar sejarah sepak bola, dalam bukunya The World Game: A History of Soccer, sepak bola sudah dimainkan sejak awal Masehi. Saat itu, orang-orang di era Mesir Kuno sudah mengenal permainan membawa dan menendang bola yang dibuat dari buntalan kain linen. Sejarah Yunani Purba juga mencatat ada sebuah permainan yang disebut episcuro, permainan menggunakan bola. Bukti itu tergambar pada relief-relief di dinding museum yang melukiskan anak muda memegang bola bulat dan memainkannya dengan paha.

Sepak bola juga disebut-sebut berasal dari daratan Cina. Dalam sebuah dokumen militer disebutkan, sejak 206 SM, pada masa pemerintahan Dinasti Tsin dan Han, orang-orang sudah memainkan permainan bola yang disebut tsu chu. Tsu mempunyai arti "menerjang bola dengan kaki". Sedangkan chu, berarti "bola dari kulit dan ada isinya". Mereka bermain bola yang terbuat dari kulit binatang dengan cara menendang dan menggiringnya ke sebuah jaring yang dibentangkan pada dua tiang.

Jepang pun tidak mau ketinggalan. Sejak abad ke-8, konon masyarakatnya sudah mengenal permainan ini. Mereka menyebutnya sebagai Kemari. Bolanya terbuat dari kulit kijang berisi udara.

Yang menarik, ada legenda pada abad pertengahan. Konon saat itu, seluruh desa mengikuti satu permainan bola. Bola yang terbuat dari tengkorak, ditendang satu diantara warga ke arah desa tetangga. Kemudian, oleh si penerima bola di desa itu, bola dilanjutkan ditendang ke desa selanjutnya.

TRAGEDI HULU LANGAT : SENARAI 25 ORANG MANGSA


Berikut adalah senarai nama 25 mangsa yang terbabit dalam tragedi tanah runtuh di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Hulu Langat.

Senarai nama berikut adalah menurut nama panggilan mangsa di rumah anak yatim berkenaan.
1) Azrel, 8,
2) Nael, 8,
3) Shahrul, 9,
4) Boboy, 10,
5) Farid, 34,
6) Eqim *
7) Zaim *
8) Angah *
9) Rahimi *
10) Zaid Ashwal, 18,

Sembilan yang terselamat iaitu:

1) Khairul, 9,
2) Hairis *
3) Harris *
4) Akmal *
5) Aizat *
6) Alaudin *
7) Irwan, 33,
8) Din, 30,
9) Syafiz, 22,

Enam yang masih tertimbus ialah:

1) Riz, 9,
2) Lokman, 11,
3) Fahad, 9,
4) Aiman, 10,
5) Hazim, 9,
6) Hasril, 11,

* umur tidak diketahui

Sumber : Berita Harian Online

Saturday, May 21, 2011

SENIWATI MAHYON ISMAIL PULANG KEPADA ALLAH S.W.T



Baru sahaja dunia seni tanah air kehilangan dua bintang besar iaitu Arwahyarham Aimi Jarr dan Arwahyarhamah Datin Orchid Abdullah, hari ini seorang lagi bintang vateran telah pergi meninggalkan dunia iaitu Arwahyarhamah Mahyon Ismail.

Seniwati Mahyon Ismail atau nama sebenarnya Mayayun Binti Ismail telah meninggal dunia pada pukul 1 tengah hari tadi di Hospital Ampang Puteri, Kuala Lumpur.

Beliau yang juga ibu kepada pelakon popular Faizal Hussein dan juga isteri kepada Arwahyarham seniman Hussein Abu Hassan dilaporkan tidak mengalami sebarang kesakitan krikal sebelum ini selain diabetis.

Namun beliau difahamkan mengalami gangguan kesihatan malam semalam kerana demam panas dan batuk-batuk, dan telah dibawa ke hospital untuk rawatan lanjut.

Allahyarhamah pergi meninggalkan tiga orang cahaya mata iaitu, Faizal Hussein, Fairuz Hussein, dan juga Dilla Hussein, beliau juga baru sahaja tamat penggambaran drama Terapah Bulan Madu di bawah Skop Production pada minggu lepas

Jenazah akan dimandikan di Madrasah sekitar Gombah dan dijangkan akan dikebumikan di Tanah perkuburan Ibu Kota, Danau Kota, selepas waktu Asar.

Source: www.lagubaru.net/

CHICKEN RUN OR CONSUMER RUN???


Dengar kata harga ayam dah naik. Asyik dengar naik jer...kalau keputusan Exam SPM, Exam PMR, dan UPSR naik prestasi memang dibanggakan..tapi bila harga barangan harian naik memang takleh nak bangga tapi bantah adala..hehehe

Dulu harga ayam sekilo rasanya masa tu dah rasa mahal dah RM5 sekilogram...sekarang dari RM5 ke RM6.50 pahtu ke RM7 pahtu ke RM8, la ni dah naik RM12....hm..apa nak dikata..pakat-pakat bela ayam kat rumah la, tapi kena pikir makanan ayam lak yang naik jugak rasanya..

Bukan apa, disebab dua tiga barangan penting naik harga, semua benda akan naik harga kecuali hujan ja tak naik2 punya..hahahhaa....

Ayam organik jugak mungkin akan naik tapi tak tentu sebab tak ramai yang mengusahakan ayam organik ni. So, harga dia mungkin maintain je kot...

Apa-apa pun..harga ayam tetap akan naik time-time musim perayaan.....

LANDSLIDE AT HULU LANGAT : YA ALLAH RAHMATILAH KAMI

KAJANG: A landslide hit an orphanage Saturday afternoon killing six and leaving nine still buried.

Firemen and villagers managed to pull out 10 alive by 10pm from the Rumah Anak Yatim Hidayah, Madrasah Al-Takwa, Jalan Felcra Semungkus, 14th mile, Hulu Langat, near Kajang.

The dead and alive have been sent to the Ampang and Kajang Hospitals.

Rescuers rushing one of the injured children to the ward at Ampang Hospital

"Two landslides occurred simultaneously. All the victims did not have time to escape," said Selangor CPO Datuk Tun Hisan Tun Hamzah at a press conference at 6.45pm.

He said all those affected were 20 students attending a motivational camp at the orphanage and four caretakers.

A total of 49 students and caretakers were there but 25 excaped unhurt.

He said the body of the first victim was pulled out from the debris at about 4.30pm while the second body was retrieved at 5pm and the third at 6.10pm. The other two were pulled out at about 7.40pm. The sixth was pulled out at 9.50pm.

The back portion of the orphanage where the landslide occurred

The orphanage was partially buried by the landslides at about 2.30pm on Saturday.

Meanwhile, Deputy IGP Datuk Khalid Abu Bakar said that rescuers were being hampered by wet soil and rain.

He also appealed to the crowd of onlookers to stay back and allow the rescuers to do their work unimpeded.

Bernama reported that in ALOR GAJAH, Malacca, Women, Family and Community Development Minister Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil directed the Social Welfare Department and the 'Skuad Sayang' (Caring Squad) to provide immediate assistance to the orphans and family of the victims.

"I will get in touch with the police to obtain detailed information and the actual cause of the landslide so that my ministry can take follow-up action to assist the victms," she said.


Source: The STAR Online

TIPS : HOW TO REMOVE RUST ON CLOTH



Ouch...there is a rust on my white t-shirt? I have a date right now....hm..how can i remove this rusty dirt? please help me...help..even superman can not help me this time...hehehe...

Hey you, I have a tips for you. Now, you just follow this instruction:

1st, squeezed the lime and took the juice.

2nd, put salt into the lime juice and until well mixed.

3rd, rub the juice to the cloth

4th, let it for a few minutes before you soak the cloth in a soapy water

5th, then, brush the cloth and rinse until the cloth clean.

AKHIRNYA.....RELEASE JUGAK


Hmmm...jangkaan release pada 20th Mei 2011 telah terpaksa di tangguhkan sehingga 21hb Mei 2011.

Apa yang telah direlease ni? Mesti tertanya-tanya kan?

Ni ha..Semakan Panggilan Temu Duga Pendidikan. Ni bagi yang nak jadi guru la ni...

Anda boleh check di https://online.mohe.gov.my/upu/tdugadidik/default.php

So dah boleh check ok.

AYAH JAGA ANAK KECIL


Hari ini aku menjalankan tanggungjawabku menjaga dan mengasuh anak aku di Hotel Seri Pasifik. Almaklumlah maknya sedang berkursus. Orang kata kalau jaga anak ni serah ja kat maknya tentu bereh punya....betul tu. Sbab anak-anak kecil selalunya dekat dengan maknya, bak kata orang utara anak rapit ngan mak.

Tapi aku rasa dengan cara ini boleh memberi peluang anak kecil itu mengenal ayahnya pulak. Dalam Islam, anak adalah tanggungjawab ibubapanya, kalau kita corakkan dengan cara baik, baiklah jadinya, seperti sebuah kanvas putih, kalau kita lukis dengan baik, cantiklah ia...begitulah bidalan kepada anak kita.

Abdullah bin Umar radhiallahu anhuma berkata: Aku mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ الْإِمَامُ رَاعٍ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَالرَّجُلُ رَاعٍ فِي أَهْلِهِ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ فِي بَيْتِ زَوْجِهَا وَمَسْئُولَةٌ عَنْ رَعِيَّتِهَا وَالْخَادِمُ رَاعٍ فِي مَالِ سَيِّدِهِ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

“Setiap kalian adalah pemimpin, dan setiap pemimpin akan dimintai pertanggungjawaban atas yang dipimpinnya. Imam adalah pemimpin yang akan diminta pertanggungjawaban atas rakyatnya. Seorang suami adalah pemimpin dan akan dimintai pertanggungjawaban atas keluarganya. Seorang istri adalah pemimpin di dalam urusan rumah tangga suaminya, dan akan dimintai pertanggung jawaban atas urusan rumah tangga tersebut. Seorang pembantu adalah pemimpin dalam urusan harta tuannya, dan akan dimintai pertanggung jawaban atas urusan tanggung jawabnya tersebut.” (HR. Al-Bukhari no. 844 dan Muslim no. 1829)

Mentari Naik di Ufuk Barat???


Menurut seorang ahli psikologi, berdasarkan kepada penyelidikan lanjutan mengenai anomali (keluarbiasaan), menjelang 2012, sesuatu fenomena membimbangkan diramalkan akan berlaku.

Ramalan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) bahawa dalam beberapa tahun hadapan berkemungkinan berlaku perubahan pada kutub magnet bumi.

Walaupun sukar dipercayai, misalnya NASA mengatakan bahawa pada tahun 2001 bintang kita ‘matahari’, telah mengalami perubahan kutub tersebut.

Namun kerana jisim matahari seragam dan kita tidak tinggal di sana, manusia secara relatif tidak merasakan perubahan berkenaan.
Bumi diibaratkan sebutir telur yang mana kulit telur merupakan dataran dan lautan tempat kita berpijak manakala cairan telur adalah bahan larva logam cair sementara inti bumi adalah kuning telur yang merupakan logam padat pada suhu tinggi.
Inti bumi inilah yang memiliki medan magnet yang keluar dari Kutub Utara menuju Kutub Selatan yang dikenal dengan Sabuk Van Hallen.
Dalam beberapa dekad akan datang, dinyatakan Kutub Utara telah bergeser dalam darjah yang signifikan tetapi tidak dapat dipastikan bila berlakunya pergeseran di mana Kutub Utara menjadi Kutub Selatan.
Mungkin dalam beberapa tahun atau ratusan tahun akan datang.
Bukan bumi yang berputar, tapi inti bumi dan kerak bumi yang diisi oleh cairan, posisi inti dan kerak yang sebenarnya berputar seperti kuning telur berputar di dalam telur.
Jadi jika ini berlaku apakah kesan terhadap kehidupan di dunia?
Satu hal yang pasti adalah jarum kompas tidak akan lagi menunjuk ke arah utara tetapi ke kutub magnet Utara yang sudah berpindah di Selatan.
Adakah cuma jarum kompas berubah arah?
Senario paling buruk mungkin melibatkan gangguan magnetik yang boleh merosakkan peralatan elektronik, satelit, elektrik atau peranti teknologi lain.
Cuba fikirkan, apabila kutub magnetik Utara bumi ada di Selatan, dari mana Matahari akan terbit?

Sumber: Estidotmy

DO YOU KNOW AIRPLANES?

Types of Airplanes
By Leo

Modern airplanes are divided into five main types:
1. Commercial Transport Planes
2. General Aviation Planes
3. Military Planes
4. Sea Planes
5. Special Purpose Planes

Commercial transport planes are large planes used for carrying passengers and sometimes cargo (also called airliners).

Four-engine jets are more powerful than most airliners. That’s because most airliners only travel 500 to 600 miles per hour or 805 to 966 kilometers per hour, and four-engine jets can travel faster and farther.

The Boeing 747 is a four-engine jet that unlike most airliners, can carry
1. 1,000 passengers
2. Less than 200 passengers
3. More than 400 passengers
4. 50 passengers

It can also carry six galleys (kitchens), twelve washrooms, and more than 47,000 gallons or 178,000 liters of fuel. In 1969, the Boeing 747 became the largest jet in the world. This airliner can fly 6,495 miles or 10,475 kilometers non-stop. That’s farther than the distance between New York City and Tokyo.

Four-engine jets are not the only kind of commercial transport planes. There are also three-engine jets and twin-engine jets.

As you probably can imagine, three-engine jets don’t travel as far as four-engine jets and need less runway to take-off and land. But some three-engine jets can carry as many passengers as four-engine jets.

Twin-engine jets are smaller than four or three-engine jets, but 90% of airliners today are twin-engine jets. Here’s a question for you:

Why do you think twin-engine jets are used the most?
1. Because they have less engine failures than three or four-engine jets
2. Because they cost less money to operate
3. Because people like the way they look

Now let’s learn a little bit about general aviation planes. Most general aviation planes have two to six seats, and one engine. General aviation planes are used for many purposes. Sometimes people use them to teach students how to fly a plane, or they are used to take pictures from a high-up view. Sometimes people use them for transportation, and sometimes people use them for enjoyment. Some farmers use them for planting seeds, checking soil erosion, and counting livestock.

Military planes, as you probably know, are planes used by the military. Most military planes are used to attack enemies on the ground or in the air. Some military planes are used to carry equipment and soldiers to bases or battlefields.

Sea planes are divided into three types:
1. Float Planes
2. Flying Boats
3. Amphibians

Float planes have big floats instead of wheels. Flying boats areA DeHavilland Single Otter Floatplane shaped like the hull of a boat, so they can stay on the water. Amphibians are:
1. Shaped like frogs
2. Able to go on land and water
3. Able to fly without any wings

Special purpose planes are planes that have special purposes such as performing tricks in shows or spraying chemicals on crops. Some amphibians also have a special purpose. They are used for putting out forest fires. They fly just above the lakes and ponds and suck up water so they can later spray it on forest fires.

So, there are a lot of different types of airplanes, and as we have learned, it’s because there are a lot of different jobs for airplanes to do.


Source: http://library.thinkquest.org/04oct/00450/typesofairplanes.htm

BRAINS : WEIRDS AND FACTS ABOUT IT


The human brain is the most complex and least understood part of the human anatomy. There may be a lot we don’t know, but here are a few interesting facts that we’ve got covered.
  1. Nerve impulses to and from the brain travel as fast as 170 miles per hour. Ever wonder how you can react so fast to things around you or why that stubbed toe hurts right away? It’s due to the superspeedy movement of nerve impulses from your brain to the rest of your body and vice versa, bringing reactions at the speed of a high powered luxury sports car.
  2. The brain operates on the same amount of power as 10watt light bulb. The cartoon image of a light bulb over your head when a great thought occurs isn’t too far off the mark. Your brain generates as much energy as a small light bulb even when you’re sleeping.
  3. The human brain cell can hold 5 times as much information as the Encyclopedia Britannica. Or any other encyclopedia for that matter. Scientists have yet to settle on a definitive amount, but the storage capacity of the brain in electronic terms is thought to be between 3 or even 1,000 terabytes. The National Archives of Britain, containing over 900 years of history, only takes up 70 terabytes, making your brain’s memory power pretty darn impressive.
  4. Your brain uses 20% of the oxygen that enters your bloodstream. The brain only makes up about 2% of our body mass, yet consumes more oxygen than any other organ in the body, making it extremely susceptible to damage related to oxygen deprivation. So breathe deep to keep your brain happy and swimming in oxygenated cells.
  5. The brain is much more active at night than during the day. Logically, you would think that all the moving around, complicated calculations and tasks and general interaction we do on a daily basis during our working hours would take a lot more brain power than, say, lying in bed. Turns out, the opposite is true. When you turn off your brain turns on. Scientists don’t yet know why this is but you can thank the hard work of your brain while you sleep for all those pleasant dreams.
  6. Scientists say the higher your I.Q. the more you dream. While this may be true, don’t take it as a sign you’re mentally lacking if you can’t recall your dreams. Most of us don’t remember many of our dreams and the average length of most dreams is only 23 seconds–barely long enough to register.
  7. Neurons continue to grow throughout human life. For years scientists and doctors thought that brain and neural tissue couldn’t grow or regenerate. While it doesn’t act in the same manner as tissues in many other parts of the body, neurons can and do grow throughout your life, adding a whole new dimension to the study of the brain and the illnesses that affect it.
  8. Information travels at different speeds within different types of neurons. Not all neurons are the same. There are a few different types within the body and transmission along these different kinds can be as slow as 0.5 meters/sec or as fast as 120 meters/sec.
  9. The brain itself cannot feel pain. While the brain might be the pain center when you cut your finger or burn yourself, the brain itself does not have pain receptors and cannot feel pain. That doesn’t mean your head can’t hurt. The brain is surrounded by loads of tissues, nerves and blood vessels that are plenty receptive to pain and can give you a pounding headache.
  10. 80% of the brain is water. Your brain isn’t the firm, gray mass you’ve seen on TV. Living brain tissue is a squishy, pink and jellylike organ thanks to the loads of blood and high water content of the tissue. So the next time you’re feeling dehydrated get a drink to keep your brain hydrated.

Long Jack and Tongkat Ali...Apa tu???




Long Jack also known as Tongkat Ali is a species of Simaroubaceae family and also known in Nusantara as Penawar Pahit, Bedara Pahit, Tongkat Baginda, Pasak bumi and Setunjang Bumi.

This kind of herbs is familiar as a sex medicine and can tune back your inner energy. Nowadays, we can see many coffee manufacturer use Long Jack as an ingredient in their coffee product.

There are much theory to select the best Tongkat Ali and I also heard tha
t Tongkat Ali also produced some kind of natural drug (steroid) which make the user who consume Tongkat Ali will gain energy and power to 'sail on night'. So, in my opinion, we must be a good users and also brilliant consumer which must know a few thing about tongkat ali product before we decide to take it as our daily medicine:

1) Investigate whether the manufacturer get a good source which is the original and matured of tongkat ali.

2) know the effect of consuming the product.

3) Usually, Tongkat Ali not harm your body, but the coffee itself which contain caffeine.

4) Must know better about the manufacturer of the product.